Future Pace

Cancer Centre at Guy's Hospital Arts Programme


Cancer Centre at Guy's Hospital Arts Programme

Futurecity Case Study

Futurecity’s Arts Programme aimed to transform the experience of those undergoing cancer treatment through high-quality, specially commissioned culture. Five artists consulted with the design team, staff and patients to produce works that respond to the building’s award-winning design and service ethos.

The Commissions:

Daniel Silver, Boat, 2016: The Roman boat (AD 190-225) buried almost five metres beneath the Cancer Centre is the inspiration for this 3m bronze sculpture which stands at the entrance.

Mariele Neudecker, Hanging Gardens: Parallel Lives_1.39m, 9.78m, 22.59m, 30.79m, 37.26m, and 42.0m, 2016: Audio-visual artwork inside the hospital lifts takes passengers from deep in the forest floor through the dense layers of forest, to above the jungle canopy, invoking the internal growth patterns of a stable rainforest as a parallel to the dense ‘urban jungle’ of Central London. 

Gitta Gschwendtner, Genius Loci, 2016: Furniture scheme, which includes tall- backed seating clusters that provide privacy while providing a striking addition to the building’s iconic architecture and uses colours to denote the different treatment floors (villages), ‘welcome’ tables and chairs break up the traditional reception desk model.

Angela Bulloch, Radiance, 2016: Light sculptures hang within the double or triple height spaces of each main village atria. The sculptures perform ‘visual music’ running through the vertical form of the building.

Karel Martens, The Mountain, 2016: Inspired by Thomas Mann’s The Magic Mountain, the lift lobby walls are covered in pixelated fragments of mountain landscapes, using the artist’s signature technique of transforming images into patterns of coloured pixels. Acclaimed design consultancy Pentagram collaborated on this graphic piece.

Photography of Boat Model © Daniel Silver; Photography of Ecuadorian Rainforest Film Shoot © Laurie Lax; all other photography © Ron Bambridge; Cancer Centre CGI © RSH + Partners

  • Client: Guy's & St Thomas' NHS Foundation Trust, funded by Guy's & St Thomas' Charity
  • Partners: AECOM, Arup, Laing O'Rourke, Rogers Stirk Harbour + Partners, Stantec
  • Location: London
  • Photographers / Image Credit: Nick Turner & Ron Bambridge